ponedjeljak, 30 januar 2017 16:51

Torta od slatkisa

Torta od slatkisa je kao i torta od kartona (papira) rjesenje za proslavu rodjendana u vrticu. U vrtic se ne smije unositi prava torta, ali dozovoljeno je donosenje slatkisa u originalnom pakovanju. I tako, neko se dosjetio da napravi papirnu tortu,  sastavljenu od papirnih kutijica.          

                IMG 20160914 232607

Svaka kutijica je zapravo jedan komad torte u kojem je upakovano po nekoliko slatkisa. Torta je dekorisana naljepnicama omiljenih junaka i obicno je na dva sprata,a na vrh se cak mogu staviti svjecice ili vatromet. Nakon slikavanja i rodjendanske pjesmice , svako dijete dobija po komad torte u kojem ga ceka iznenadjenje :) Zabavno zar ne? Pravila sam u vise navrata ovakve torte, i meni nije bas zabavno iako je rezultat stvarno simpatican :) Naime, treba sloziti oko 30tak kutijica, lijepo ih uklopiti, dekorisati...ima tu posla, nije ni cudo sto su mame spremne da plate da to neko uradi umjesto njih :) Ali ako neko zeli da se okusa u ovom poslu, kontaktirajte me, poslacu vam sablon.

 

Nego, da se vratimo na temu...sto je sada "torta od slatkisa" ? Juce sam prvi put cula za takvu tortu, tj. zamoljena sam da je napravim. Obzirom da je istim povodom musterija narucila i dvije pinjate, htjela sam izaci u susret  i potruditi se da napravim i tortu. Sigurno je daleko od savrsenog, ali podjelicu korake sa vama, u slucaju da i ovo zelite da probate sami :) 

Potreban materijal:

-dvije ukrasne kutije (veca i manja),

-postolje za tortu,

- tanke lastike (gumice),

- dekorativne trake,

- brdo slatkisa i 

- dekoracija (mozete je naraviti i sami)

 

Na postolje stavite vecu kutiju. Oko kutije navucete lastik kako bi poslozili slatkise. Neko lijepi slatkise za kutiju, ali ja sam htjela da kutije ne budu unistene. Takodje neko i oblaze kutiju papirima u boji po zelji, ali ja sam ostavila kutije takve kakve su. Dakle okolo kutije ubacujemo slatkise (prva slika), a zatim i u samu kutiju stavimo slatkise po zelji (druga slika). Zatim slijedi manja kutija i potpuno isti postupak, samo druga vrsta slatkisa. U manju kutiju sam ubacila balone umjesto slatkise :) Kako se lastik (gumice) ne bi vidjele, prekrivam ih ukrasnim trakama i vezujem masnice. Na kraju dodam dekoraciju i voila !!!

Dakle vrlo jednostavno :) Mozda bi jedino trebalo u kutije umjesto slatkisa ubaciti neke grisine ili cak sezonsko voce, sjemenke i sl. Ali u tom slucaju se vise ne bi mogla zvati torte od slatkisa :D :D

               IMG 20170130 153739-tile

 

 

Pročitano 3370 puta