FAQs

pinjate-na-razbijanje-i-povlacenje

Pinjate na razbijanje i povlacenje

 

1. Sto je piñata (pinjata)?
Piñata (pinjata)je dio meksicke tradicije kada su u pitanju proslave bilo koje vrste.Piñata je supalj predmet-oblik, napravljen od papier mache i ukrasen krep papirom jarkih boja. Napunjen konfetama, balonima , slatkisima i sl. postavi se da visi na odredjenu visinu a djeca (i odrasli) naizmjenicno ,pokusavaju, cesto sa povezom preko ociju,  da je razbiju stapom (tzv. piñata buster stick). U trenutku kada se pinjata razbije, sadrzaj se rasipa na sve strane I tada nastane trka, svi pojure da skupe sto vise rasutog “blaga”.   Vise o pravilima igre procitajte u blogu.


2.    Da li su sve pinjate na razbijanje?
Ne, u ponudi su dvije vrste pinjata :“to hit piñata” (pinjata na razbijanje) i “pull string piñata” (pinjata na povlacenje trakica). Pinjate na razbijanje su tradicionalne, i do sadrzaja pinjate se dolazi razbijanjem iste. Pinjate na povlacenje trakica  su idealne za manju djecu, i proslave u malim zatvorenim  prostorima. Djeca naizmjenicno povlace trakice od kojih je samo jedna “ona prava” koja otvara dno pinjate i oslobadja njen sadrzaj. 


3.    Da li su pinjate vec napunjene slatkisima?
Ne, pinjate su prazne. U dogovoru sa naruciocem mogu biti napunjene konfetama i malim balonima (besplatno) i slatkisima po zelji (po maloprodajnoj cijeni ). Na svakoj pinjati postoji otvor za punjenje. Ideje za punjenje pinjate mozete naci u blogu na ovom website-u.


4.    Koliko slatkisa  staviti u pinjatu?
Pinjata je izdrzljiva i moze izdrzati vece kolicine slatkisa. Medjutim za zurku na kojoj je 15-20 djece , mislim da je kolicina od pola kg sasvim dovoljna. Maksimalna kolicina koja je ikada bila stavljena u neku moju pinjatu je 5kg, a pinjata je bila okacena dan prije manifestacije I bila je u zraku skoro 24h.

 

5.    Da li postoje ogranicenja po pitanju vrste slatkisa koji se stavljaju u pinjatu?
U pinjatu se stavljaju slatkisi od kojih svaki ima svoj omot, obzirom da ce ih skupljati sa poda. U ljetnjem periodu ne preporucujem cokoladne i ostale lako topljive slatkise. Takodje, kada je pinjata na razbijanje u pitanju izbjegavajte slatkise koji se mogu smrskati prilikom udaranja (npr. cokoladne bananice I sl.). Vise o idejama za punjenje pinjate citajte u  blogu.


6.    Da li se stap za razbijanje posebno porucuje?
Da, moguce je posebno poruciti stap za razbijanje pinjate koji je dekorisan krep papirom u bojama u kojoj je pinjata.


7.    Koliko unaprijed je potrebno poruciti pinjatu?
Pinjatu u 3D obliku je idealno poruciti bar 7 dana unaprijed.  Jednostavne  pinjate  u obliku srca ili okrugle, sa naljepnicom mozete naruciti “danas za sutra”.  Svakako me pozovite, uvijek cu nastojati da vam izadjem u susret.


8.    Da li dostavljate pinjate sirom Crne Gore?
Da, pinjate dostavljam sirom Crne Gore.  Na podrucju  Kotora i Tivta dostava je gratis. Za ostale gradove u Crnoj Gori cijena usluge zavisi od izbora kurira. Maksimalna cijena za dostavu sirom Crne Gore je 5e.


9.    Kada je u pitanju pinjata na razbijanje, koliko je tesko razbiti pinjatu?
Pinjata je napravljena da bude slomljena. Dakle napravljena je od lomljivog materijala. Medjutim,  pinjata mora biti i dovoljno cvrsta kako bi drzala teret tj. slatkise u njoj. Isto tako, sto vise ljudi ucestvuje u razbijanju pinjate, igra je zanimljivija. Nije bas zabavno  da pinjata pukne poslije prvog ili drugog udarca i da svi oni koji su zeljno iscekivali svoj red ostanu uskraceni za to zadovoljstvo.